Tarfala med hundspann

" Fjällens högalpina kronjuveler "

En klimatoptimerad resa till ett av Sveriges mest högalpina fjällområden, här finns förutsättningar för allt från hänförande naturupplevelser till storslagna vyer och kittlande äventyr. Efter tåg och buss till vägs ände fortsätter vi med hjälp av hundar in till massivet där turerna går över glaciärer, bergskammar och snötäckta vidder.

Foto: Carl Lundberg

Nivå och säkerhet

Den här resan passar de som är i god fysisk form och har erfarenhet av tio toppturer eller mer. Nivån på utförsåkningen är medel till avancerad och som alltid så varierar snön offpist så det krävs att du säkert kan ta dig ner på alla underlag. Du skall också vara bekväm med att vistas i fjällvärlden vintertid och vara beredd på att vara utomhus heldagar. Din kondition bör minst motsvara att kunna springa 10 kilometer utan att behöva stanna eller gå.

  Du får en detlajerad utrustningslista i god tid innan avfärd. Resan guidas av internationellt certifierad bergsguide och även om toppturskidåkning innehåller utmaningar och risker så sätts säkerheten alltid i första hand.

Vad ingår

 • Transporter Stockholm Central ToR
 • Hundspann Nikkaloukta-Tarfalabron
 • Helpension på STF Tarfala och STF Kebnekaise
 • Övernattning i flerbäddsrum/-kupé
 • Sele, isyxa, stegjärn, glaciär- och klätterutr.
 • IFMGA/UIAGM/IVBV-certifierad bergsguide, Sara Widell

Utrustning i stora drag

 • Kläder för topptur
 • Ryggsäck 35-50 liter
 • Pjäxor och skidor för topptur
 • Teleskopstavar, stighudar och skarjärn
 • Spade, sond, transceiver
 • Hjälm och ABS-ryggsäck om du så önskar
 • Reselakan

Deltagare

 • Max 5 pers

Datum

 • Mars-april efter förfrågan


Pris

 • Efter förfrågan

Foto: Carl Lundberg

Tågtider, anslutningar och priser

Att resan specificeras med start och stopp i Stockholm beror bara på att det är en knutpunkt för tågtrafiken. Du är välkommen vart du än ansluter ifrån.

 Skulle priset för transport höjas avsevärt jämfört med tidigare så kan resans pris komma att justers med motsvarande. Priset är baserat ett visst antal deltagare, skulle antalet deltagare bli färre blir så påverkar det priset.


Frågor, intresseanmälan och bokning

Använd kontaktformuläret eller maila till carl@skitouringscandinavia.com för frågor, intresseanmälan eller bokning.

Program

Lördag

Äntligen avfärd! Samling på Stockholms Central och ombordstigning på nattåget norrut som avgår ca. 18:00.  Vi inkvarterar oss i sovvagn och det finns restaurangvagn för den som vill äta ombord.


Söndag

Frukost på tåget innan ankomst till Kiruna kring 09:30. Sen vidare till Nikkaluokta med buss. Väl där packar vi om och äter lunch på Nikkaloukta fjällstation. Här finns möjlighet att lämna kvar sådant vi inte behöver på fjället. Efter ombyte fortsätter färden in i väglöst land på bästa tänkbara vis - vi tolkar efter hundspann!

  17 kilometer in i Laddjuvaggi ligger Tarfaladalens mynning. Här börjar stigningen så vi släpper hundarna och fortsätter norr ut på skidor 2-3 timmar (7 km, 600 hm). Väl framme i Tarfala inkvarterar oss, lagar middag och börjar förberedelserna för skidveckan.


Måndag-torsdag

Frukost, lunchpaket och så bär det iväg. Först på programmet står lavin-räddningsövning, om vi nu inte hann med det igår kväll.

  Vi låter väder och snöförhållanden styra oss till bästa möjliga åk för dagen och den som orkar kan spana efter stjärnor och norrsken under ännu en natt i den magiska dalen.

  Tarfala fjällstuga är den högst belägna av alla STFs fjällstugor vilket gör den till en unik utgångspunkt för toppturer.

  Standarden är enkel men det brukar snarast kännas som en förmån då omgivningen består av glaciärer och högalpina fjäll. Under vistelsen i Tarfalastugan hjälps vi åt att hämta vatten, laga mat och sköta andra köks- och stugbestyr.


Fredag

Tid att återvända. Färden går först upp över Darfalchorru och ut via Ciervrragorsa. Den är en tur på ca sex timmar i vidsträckt terräng, en väg som gås av få men bästa sättet om man vill ta sig ut med topptursutrustning.
  Ett annat alternativ är att glida ner till Tarfalakrysset och gå ut via Laddjuvaggi med fjällturskidor och pulka.

  Vid eftermiddagskaffet är vi tillbaka i Nikkaloukta. Här finns möjlighet att duscha och byta om men det kan även ske på tåget eftersom vi har sovvagn på hemresan. Bussen till Kiruna avgår ca 16:30 och nattåget därifrån ca 18:30. Restaurangvagn finns med i tågsettet men man kan även prova äventyret att beställa pizza till stationen i Gällivare. 


Lördag

På söndag morgon finns två val, sovmorgon eller frukost på tåget. Kring 09:00 rullar vi in på Stockholm Central med en fantastisk och hållbar vecka av fjällvärld i bagaget.

Foto: Carl Lundberg

Foto: Carl Lundberg

Foto: Carl Lundberg

Foto: Carl Lundberg

Foto: Carl Lundberg