Jojo-leden

" Kebnekaise Haute Route"

Foto: Carl Lundberg

Här tar vi oss an Sveriges mest mytomspunna alpina skidtur. Mer högalpin skitouring än så här blir det inte i Sverige om man vill sova inomhus. Allt ställs på sin spets: flera mils tolkning efter hundspann, hårt optimerad packning, matpaket vägd på guldvåg, långa dagsetapper, avancerad terräng och inte minst, fantastiska vyer, storslagen skidåkning och hisnande äventyr. Välkommen med på Sveriges svar på den legendariska Houte Route. 

Foto: Carl Lundberg

Nivå och säkerhet

Den här resan passar de som är i mycket god fysisk form och har erfarenhet av 20 toppturer eller mer. Nivån på utförsåkningen är avancerad och som alltid så varierar snön offpist så det krävs att du säkert kan ta dig ner på alla underlag. Du skall också vara bekväm med att vistas i fjällvärlden vintertid och vara beredd på att vara utomhus heldagar. Din kondition bör minst motsvara att kunna springa 10 kilometer på under en timme.

  Du får en detlajerad utrustningslista i god tid innan avfärd. Resan guidas av internationellt certifierad bergsguide och även om toppturskidåkning innehåller utmaningar och risker så sätts säkerheten alltid i första hand.

Vad ingår

 • Transporter Stockholm Central ToR
 • Hundspann Nikkaloukta-Vistas
 • Helpension
 • Övernattning i flerbäddsrum/-kupé
 • Sele, isyxa, stegjärn, glaciär- och klätterutr.
 • IFMGA/UIAGM/IVBV-certifierad bergsguide

Utrustning i stora drag

 • Kläder för topptur
 • Ryggsäck 35-50 liter
 • Pjäxor och skidor för topptur
 • Teleskopstavar, stighudar och skarjärn
 • Spade, sond, transceiver
 • Hjälm och ABS-ryggsäck om du så önskar
 • Reselakan

Deltagare

 • Max 5 pers

Datum

 • Mars-april efter förfågan


Pris

 • Efter förfrågan

Foto: Carl Lundberg

Tågtider, anslutningar och priser

Att resan specificeras med start och stopp i Stockholm beror bara på att det är en knutpunkt för tågtrafiken. Du är välkommen vart du än ansluter ifrån.

 Skulle priset för transport höjas avsevärt jämfört med tidigare så kan resans pris komma att justers med motsvarande. Priset är baserat ett visst antal deltagare, skulle antalet deltagare bli färre blir så påverkar det priset.


Frågor, intresseanmälan och bokning

Använd kontaktformuläret eller maila till carl@skitouringscandinavia.com för frågor, intresseanmälan eller bokning.

Foto: Carl Lundberg

Program

Lördag

  Äntligen avfärd! Samling på Stockholms Central och ombordstigning på nattåget norrut som avgår ca. 18:00.  Vi inkvarterar oss i sovvagn och det finns restaurangvagn för den som vill äta ombord.


Söndag

  Frukost på tåget innan ankomst till Kiruna kring 09:30. Sen vidare till Nikkaluokta med buss. Väl där packar vi om och äter lunch på Nikkaloukta fjällstation. Här finns möjlighet att lämna kvar sådant vi inte behöver på fjället. Efter ombyte fortsätter färden in i väglöst land på bästa tänkbara vis - vi tolkar efter hundspann!

  Målet för dagen är Vistas-stugan hela 30 km nordväst om Nikkaluokta. Det är en bra bit men vi tar pauser på vägen. Beroden på före och förhållanden så kan det bli att vi går till fots den sista kilometern för att slippa trassla in hundspannen i fjällbjörkskogen. Väl framme i stugan inkvarterar vi oss, lagar en stadig middag och börjar förberedelserna för skidveckan. Om vi hinner kör vi lavin-räddningsövning.


Måndag

  Frukost, lunchpaket och så bär det iväg. Förmiddagens projekt är att gå till Nallo-stugan. Med oss bär vi mat för de kommande dygnen.
 Eftermiddagens projekt är att topptura. Nallo och Tarfala är Sveriges bästa stugor för toppturer. Den som orkar kan spana efter stjärnor och norrsken på kvällen.


Tisdag

  Idag är dagen för den stora turen här i Nallo och vi låter väder och snöförhållanden styra oss till bästa möjliga åk.

  På kvällen avnjuts maten vi burit med oss i stearinljusets sken. Standarden i fjällstugorna är enkel men det brukar snarast kännas som en förmån då omgivningen består av glaciärer och högalpina fjäll. Vi hjälps åt att hämta vatten, laga mat och sköta andra köks- och stugbestyr.


Onsdag

  Idag står vi inför veckans stora utmaning som också gett namn åt turen. Mellan oss och Tarfalastugan måste vi passera minst tre, kanske fyra pass. Sakta men säkert är melodin men det är också bra att vara förbered med träning i benen och optimerad utrustning. Det här är en sträckning som rankar högt i en toppturares CV.

  När vi kommer till Tarfala så har vi mat som ligger och väntar på oss. En stadig middag kan passa bra efter en dag som denna.


Torsdag -  fredag

  Tarfala fjällstuga är den högst belägna av alla STFs fjällstugor vilket gör den till en unik utgångspunkt för toppturer. Här ligger glaciärerna på rad och det finns åkning i alla vädersträck. Är vi starka så ligger sydtoppen inom räckhåll. Vi skall nog hålla oss sysselsatta.
  Enligt uppgift så pågår Keb Classic på fredag-lördag så vi får första parkett.


Lördag

  Dax för exit, eftersom vi har topptursutrustning så undviker vi den vanliga vägen och tar turen över Cievvracohkka. Den tar oss ner till bron i Laddjuvagge och därifrån är det fyra kilometer istället för 17 på platten. 

  Vid eftermiddagskaffet är vi tillbaka i Nikkaloukta. Här finns möjlighet att duscha och byta om men det kan även ske på tåget eftersom vi har sovvagn på hemresan. Bussen till Kiruna avgår ca 16:30 och nattåget därifrån ca 18:30. Restaurangvagn finns med i tågsettet men man kan även prova äventyret att beställa pizza till stationen i Gällivare. 


Söndag

  På söndag morgon finns två val, sovmorgon eller frukost på tåget. Kring 09:00 rullar vi in på Stockholm Central med en fantastisk och hållbar vecka av fjällvärld i bagaget.

Foto: Carl Lundberg

Foto: Carl Lundberg

Foto: Carl Lundberg

Foto: Carl Lundberg

Foto: Carl Lundberg

Foto: Carl Lundberg

Foto: Carl Lundberg

Foto: Carl Lundberg

Foto: Carl Lundberg

Foto: Carl Lundberg

Foto: Carl Lundberg