Dog to Ski

" Dynamic Duo "

Foto: Anna Öhlund

  Det är svårt att beskriva känslan av att glida fram genom ett gnistrande fjällandskap bakom ett spann Huskeys som inte vill annat än att springa. Det går precis lagom fort för att vara händelserikt men utan att man missar någon av detaljerna i snön eller på de fjällsidor som majestätiskt vakar över spannets ringland färd genom dalen. Jämfört med att gå så blir räckvidden enorm och lastkapaciteten gör att alla dom där lyx-artiklarna kan få komma med.
  Den utökade räckvidden ger möjlighet att nå områden och åk i en vid radie och med naturlig framdrift får man röra sig både i områden med terrängkörnignsförbud och in i Norge där skoter och helikoptertrafiken är regelerad.
För toppturaren ökar detta upp oanade möjligheter att plocka russinnen ur kakan. Det bästa av två världar helt enkelt.

Foto: Anna Öhlund

Nivå och säkerhet topptur

  Den här resan passar de som är i god fysisk form och har erfarenhet av tio toppturer eller mer. Nivån på utförsåkningen är medel till avancerad och som alltid så varierar snön offpist så det krävs att du säkert kan ta dig ner på alla underlag. Du skall också vara bekväm med att vistas i fjällvärlden vintertid och vara beredd på att vara utomhus heldagar. Din kondition bör minst motsvara att kunna springa 10 kilometer utan att behöva stanna eller gå.

  Toppturerna guidas av internationellt certifierad bergsguide och även om toppturskidåkning innehåller utmaningar och risker så sätts säkerheten alltid i första hand.

Nivå och säkerhet hundspann

  Det krävs ingen förkunskap av att ha kört hundspann. Rent fysiskt är det att jämföra med att topptura, för det mesta går det lungt till men ibland kan det bli svängar och tvära kast och man får hålla i sig hårt. Du måste vara beredd på att med hjälp av guiderna sköta om dina hundar med allt från matning till att koppla dem. Vi hjälps åt med alla sysslor och hugger i där det behövs.

  Hundkörningen guidas av erfarna hundspannsförare som ser efter både hundarna och ditt välbefinnande.


Det kommer en detlajerad utrustningslista i god tid innan avfärd.

Vad ingår

 • Ett eget hundspann och slädei 6 dagar
 • Hundspannsguide
 • Överdragskläder,  överdragsskor och vantar för hundspannskörning.
 • Helpension på fjället
 • Övernattning i fjällstuga
 • IFMGA/UIAGM/IVBV-certifierad bergsguide

Utrustning i stora drag

 • Kläder för topptur
 • Ryggsäck 35-50 liter
 • Pjäxor och skidor för topptur
 • Teleskopstavar, stighudar och skarjärn
 • Spade, sond, transceiver
 • Hjälm och ABS-ryggsäck om du så önskar
 • Vinterkängor och oömma kläder.
 • Reselakan

Deltagare

 •  4-6 pers
 • Datum
 • 21-28 april 2024 (v17)


Pris

 • 22 900 SEK

Foto: Anna Öhlund

Oförutsedda händelser och priser

Priset är baserat ett visst antal deltagare, skulle antalet deltagare bli färre blir så påverkar det priset. Skulle oförutsedda händelser uppstå så täcks eventuella kostnader för dessa av deltagarna till självkostnadspris.


Frågor, intresseanmälan och bokning

Använd kontaktformuläret eller maila till carl@skitouringscandinavia.com för frågor, intresseanmälan eller bokning.


Hundspannsguide

Hundkörningen arrangeras av Kiruna Sleddog Tours. De är experter på turer i obanad terräng och Mats som leder företaget har en diger meritlista när det kommer till långlopp. Både hundarnas och gästarnas väld sätts alltid i första hand. Kiruna Sleddog Tours är certifierad Ekotursitföretagens hållabrhetscertifiering Naturens bästa.


Bergsguide

Skidåknignen guidas av Carl Lundberg. Carl är internationellt certifierad bergsguide med toppturer i svenska och norska fjällen som specialitet. Hållbarhet för klimat och miljö är ligger honom varmt om hjärtat så bättre sällskap finns inte på en tur som bygger på  förflyttning med tåg, hundspann och förflyttning för egen maskin.

Program

Dag 1

  Äntligen! Vi samlas på Sleddogs kennel strax norr om Kiruna vid 10-tiden. Ankommer du med tåg kan vi hämta dig på stationen. På kenneln går det att parkera och att lämna saker du inte behöver på fjället.

  Första punkten på programmet blir en inbördes presentation och genomgång av veckan. Efter det gås utrustingen igenom  och allt packas och vi kör till startpunkten vilket mycket väl kan vara Abisko. Lunch kan bli i Kiruna eller Abisko lite som det faller sig.

  Väl framme klär vi oss, kopplar hundarna och så bär det iväg. Vi lär oss hundspannskörningens ädla konst bit för bit under veckan.
  Dagens mål är fjällstugan där vi skall övernatta. Väl framme är det alltid hundarna som skall komma till rätta och få mat först. Men är man många kan man såklart jobba parallellt. 


Dag 2-4

Frukost, lunchpaket och så börjar det. Först på programmet står lavin-räddningsövning, om vi nu inte hann med det igår kväll. Sen kopplar vi hundarna som ylar av iver och låter väder och snöförhållanden styra oss till bästa möjliga åk för dagen. Med hundarna har vi en många gånger längre räckvidd jämfört med att gå till fots. Väl framme vid lämpligt åk så byter vi till pjäxor, kliver ur överdragskläder och toppturar på vanligt vis. Hundspannsguiden stannar och tar hand om hundspannen och det finns få saker som ser ut att vara så ett med snön som en Huskey ihoprullad i snön.

Efter dagens skidåkning, utelunch och fikapauser så återvänder vi till stugan för hundfodring och middag.

  Standarden i stugorna är enkel men det brukar snarast kännas som en förmån då omgivningen består av glaciärer och högalpina fjäll. Vi hjälps åt att hämta vatten, laga mat och sköta andra köks- och stugbestyr.

  Om vi stannar eller byter plats styrs av väder, vind och snöförhållanden. Vi kombinerar hundkörning och skidåkning på bästa möjliga vis och kanske passar vi på att stanna till för isfiske om tillfälle ges.


Dag 5

Idag har vi tagit oss till en stuga som ligger bra till för morgondagens avslutande etapp. Vid det här laget har du lärt känna individerna i ditt spann och de känner dig. Rutinerna är på plats för både stugliv, skidåkning och hundkörning. Vi njuter av en sista kväll i fjällens klara luft.


Dag 6

Tid att återvända till civilisationen. Att bli ett med ett hundspann och tillsammans korsa fjällvärlden i kombination med toppturer på snötäckta fjällsidor är en oförglömlig resa. Med otaliga minnen i bagaget kopplar vi av hundarna en sista gång och återvändr till Kiruna där vi tar hand om slädar utrustning som tjänat oss väl under veckan. En dusch och rena kläder kommer också att vara på sin plats innan vi tar farväl till hundar och varandra för denna gång.


Foto: Anna Öhlund

Foto: Carl Lundberg

Foto: Anna Öhlund

Foto: Anna Öhlund

Foto: Anna Öhlund

Foto: Anna Öhlund

Foto: Anna Öhlund

Foto: Anna Öhlund

Foto: Anna Öhlund

Foto: Anna Öhlund

Foto: Anna Öhlund

Foto: Anna Öhlund

Foto: Anna Öhlund

Foto: Anna Öhlund

Foto: Anna Öhlund

Foto: Anna Öhlund