Hur det började och hur det ändrades!

Det är nu över tio år sedan jag började jobba som bergsguide och innan det la jag både all fritid och alla pengar jag kunde få ihop på klättring och skidåkning. En livsstil som medfört mycket resande, ofta med flyg - flyg som bara blivit billigare och billigare. Det har på många sätt varit ett fantastisk tillvaro där världen legat både för mina och mina kunders fötter. I prinicip kunde vi åka till varenda berg som vi hört talas om. För de lite mera kapitalstarka fanns dessutom helikopter att hyra, om inte i varenda land, så i varje fall i varje bergskedja.


Beskrivningen passar nog in på många bergsguider för vi vill alla ha en spännande mix av jobb, utforska nya platser och helikopterskidåkning öppnar ju upp för volym och tillgång på åkning som saknar motstycke. På toppen av min internationella karriär som guide reste inte bara jag själv jorden runt i jakt på bästa åkningen, jag gjorde även mitt bästa för att sälja in samma livsstil till mina kunder. Min ultimata vison vara att följa vintern runt jordklotet och erbjuda minst en skidresa i månaden året om.

Men det var något som gnagde. Det var lite för bra för att vara sant, och just så var fallet, det fanns ett pris utöver det jag personligen betalade. Allt eftersom medvetenheten om miljöpåverken ökade i samhället fick jag svårare och svårare att försvara min livsstil för mig själv. På vägen gick jag igenom alla tänkbara resonemang: "om inte jag guidar heliski så gör ändå någon annan det", "vad jag gör spelar ingen roll i det stora hela", "det är oavsett för sent" och till och med det minst smickrande "det drabbar ändå inte mig".


Dilemmat låg i tron att en hållbar livsstil inte skulle vara förenligt med någon skidåkning alls. Men när jag väl började sätta mig in i problemet så visade det sig att spannet är enormt mellan sämsta och bästa tänkbara skidresa ur ett klimatperspektiv. Lättad fortsätter jag nu att åka skidor men på ett långt mycket mer klimatvänligt vis. Jag började första vintern med att plocka de lågt hängande frukterna, som att till exempel ta tåg istället för flyg där det var möjligt. Säsongen därpå tackade jag nej till alla jobb som jag hade varit tvungen att flyga till. Det finns mycket kvar att ändra men samtidigt är det inspirerande att se hur både jag själv och andra börjat ställa om såväl skidåkningen som annat i livet.

" Vissa saker är svåra att ändra på, andra är lätta,

hur vi väljer att åka skidor måste ändå vara en av de senare "

Min vison är att erbjuda hållbara skidresor med två huvudsyften. För det första för att minska på utsläppen på grund av själva skidåkningen och för det andra i förhoppningen om att de som provat att åka skidor klimatvänligt även skall inspireras att göra en omställning på andra plan.

Språk

Jag tillbringande några år av min uppväxt i Tyskland och jag har övat mycket på min engelska så jag guidar på svenska, engelska och tyska. Norska och danska brukar också fungera bra.

Certifiering

I alpländerna är det lagreglerat att man måste vara internationellt aukoriserad för att arbeta som bergsguide. Organisationen bakom certifieringen förkortas UIAGM på franska, IFMGA på engelska och IVBV på tyska. Om du varit på tur i Alperna har du kanske sett det blåa märket som bergsguider skall bära när de arbetar.


Den svenska avdelningen av det internationella guideförbundet heter Svenska Bergsguide-organisationen och förkortas SBO. SBO har varit medlem i det internationella förbundet sedan 1990 och har examinerat mer än 50 gudier. I Sverige säger Konsumentverkets reglering att en guide skall vara certifierat enligt SBO för att arbeta på glaciär eller i alpin fallriskmiljö. 


I guideutbildningen ingår att göra praktik så det kan hända att vi har med guider under utbildning eller personer som förberer sig för att söka in. Det finns dock alltid en auktoriserad guide med.

SVELAV – Sveriges Lavinutbildningar är Sveriges nationella utbildningsnorm för lavinutbildningar och lavinkurser vilken tagits fram av Naturvårdsverket, som även ansvarar för de nationella lavinprognoserna. Jag är certifierad SVELAV Lavininstruktör för kursnivåerna Introduktionsutbildning till Laviner, Friåkning 1 och Pro 1.

Vänner

Jag är väldigt stolt över att kunna säga att jag samarbetat med Houdini i över ett decennium.

Houdini fokuserar nämligen inte bara på att göra bästa möjliga  outdoor-kläder utan är också  ett av världens absolut främsta företag på hållbarhet inom textilbranschen.

Ett mycket nyare samarbete som också glädjer mig väldigt är med SJ. Tåg är inte bara det mest miljövänliga transportmedlet utan även ett härligt sätt att resa genom landskapet. Som del av sitt miljöarbete har SJ bland annat lanserat klimatsmart mat ombord. 

Så har vi det här med frivilligorgansiationer, det upphör aldrig att både förvåna och imponera hur mycket tid och energi en del är beredda att lägga enbart för den goda sakens skull.

Jag är stolt ambassadör för Protect Our Winters Sweden,  ett  nätverk som tagit sig an klimatdilemmat ur ett vintersport-perspektiv.

Trots att en stor del av turismen bygger just på naturupplevelser så är det inte alltid den utförs med bevarandet av naturvärden i åtanke. Det rimmar ju dåligt att samtidigt förstöra det man brinner för att tillhandahålla och därför är engagemang i ekotursimföreningen viktigt för oss som jobbar med svensk naturturism.

Jag kan mycket väl förstå att man kommer på tanken att Rom-stadgan, som bland annat omfattar folkmord och krigsbrott, borde kompletteras så att även miljöbrott skulle kunna dömmas i Haag-domstolen. Men att en grupp enskilda individer gör slag i saken och börjar driva att få det till stånd är något så obeskrivligt tappert och beundransvärt. Jag stödjer Mission Life Force och det borde alla göra.